5 vanlig misforståelser om lyddemping som fører til bomkjøp.

5 vanlig misforståelser om lyddemping som fører til bomkjøp.

Hva er det første du tenker på som demper lyd?


Kanskje du tenkte på gardiner, gulv tepper, myke puter og pledd? Det har du rett i! De fleste har noen instinktive tanker om hva som kan dempe klang. MEN misforståelsene lurer i detaljene! Og det kan fort føre til at man kjøper noe for å dempe klang, og så opplever man at det ikke gir noe særlig effekt. 

Det er jo en kjip situasjon å være i. Hvert fall hvis man har kjøpt noe man egentlig ikke hadde så lyst på, men trodde skulle gi bedre lyd. Jeg skriver dette i håp om å nå akkurat deg, FØR du står i en slik situasjon. Her er fem vanlige misforståelser jeg møter ofte som fort fører til bomkjøp. 

 

1. “Jeg har bare litt klang, så jeg trenger ikke så tykke lydabsorbenter”

At en tykk lydabsorbent demper mer lyd enn en tynn en er jo logisk. Da er det fort gjort å tenke at hvis man bare har litt klang, så kan man velge en tynnere lydabsorbent. Man trenger jo bare å dempe litt… Men det stemmer ikke. 

Misforståelsen ligger i hvorfor en tykk absorbent demper mer. En lydabsorbent demper nemlig ikke alle lyder likt. 

Se for deg et piano. Tonene stiger fra de mørke på venstre side til de lyse på høyre. De aller lyseste tonene lar seg fint dempe av tynne lydabsorbenter som vanlige gardiner eller et teppe på gulvet. Men jo mørkere tonen blir, jo tykkere må lydabsorbenten være for å klare å dempe lyden. 

En tykkere lydabsorbent demper bedre fordi den demper flere lyder. Og hvis du vil ha god lyd i et rom er det viktig å dempe også de mørke tonene. Velger du en for tynn lydabsorbent ender du opp med å kun dempe de lyse tonene mens de mørke fortsatt får herje fritt. Da kan du faktisk ha gjort vondt verre.


       2. “Lyddempende Lameller”

Jeg hjalp en gang et treningsstudio. De var lei av støyen under intense økter som Bodyjam og Step. De kjøpte persienner for å redusere ekkoet, men merket knapt forskjellen. De var frustrerte. Selgeren hadde fortalt dem at persiennene ville absorbere 20 % av lyden. Selv om det stemmer, er ikke lydabsorpsjon på 20 % mye å skryte av. Og for det andre var det mest sannsynlig bare sant for de høyeste tonene. Ikke for de høye grunntonene til musikken de spilte under økter. 

Jeg ser ofte at produkter som lameller beskrives som lyddempende. Og ja, de demper lyd. Bare veldig lite.. Det er stor forskjell på om et produkt demper 10%, 50 % eller 90% av lyden som treffer det. Hvis man strever med for mye klang, så er ikke vanlige lameller nok. De eneste lamellene jeg har sett som faktisk dempet lyd greit, var 2 cm tykke og hang 10 cm foran vinduet. 

Hvis du vil ha lameller for å skjerme for sol og innsyn så er det jo greit. Men hvis du vurderer lameller bare for å dempe lyd kan jeg garantere at du vil bli skuffet.  

 

       3. "Det blir nok bedre når vi får opp bilder på veggene”

Denne hører jeg ofte. Gardiner og myke møbler vil hjelpe på klangen. Men bildene på veggen har lite å si. Glass reflekterer lyden like bra som veggen bak. Og selv et lerretsbilde demper veldig lite. 

Et triks kan være å putte en lyddempende matte bak lerretet. Det vil fungerer hvis lerretet er åpent så lyd kan passere gjennom og inn i lydabsorbenten bak. Testen er å prøve å blåse gjennom. Hvis lerretet er dekket i maling og er tett vil det reflektere lyd og matta bak vil ha liten effekt. 

Men det du kan gjøre er å velge et lydabsorberende bilde. Vår lydabsorbent Basic Wall kan også fås med fotoduk. Fotoduken er laget av en finmasket polyester tekstil som gir god bildekvalitet og samtidig slipper lyden inn i lydabsorbenten bak

 

4. Mengde 

En gang tikket det inn en bestilling hos meg på 1 stk Basic Wall i den minste størrelsen på 58x58 cm. Akkurat da var det litt mye på to-do-lista mi, så uten å tenke over det sendte jeg ordren direkte til produksjonen. Litt senere kom jeg til å tenke på at det var jo litt rart å bare kjøpe ett lite element. Jeg bestemte meg for å ringe kunden og høre om hun var fornøyd. 

Da fortalte hun lattermildt at hun tenkte hun skulle kjøpe 1 først. For å teste om de fungerte. Det var først da hun stod med lydabsorbenten i hånda at hun skjønte at denne ene lille absorbenten ikke ville gi en merkbar effekt i et så stort rom. 

Å forestille seg hvor mange lydabsorbenter man trenger for å få rett klang er vanskelig. Selv for meg som jobber med det hele tiden. Det er derfor vi trenger å vite klangen i rommet og hvor stort det er. Da slipper vi nemlig å gjette, og kan heller regne ut hvor mye som trengs.


       5. SPILER!  

Denne er en lurendreier. Spiler ser vi jo over alt. Og ofte i arkitekttegnede prosjekter. Vi forbinder det også med veldig god lyd. Så hvordan kan det gå galt??

Det verste eksempelet på bomkjøp jeg har vært borti var et hjem med spiler. Mye spiler. De som bodde her gikk all inn. De dekket alle vegger og hele taket med spiler. De var bestemte på at de skulle bli kvitt den klangen. Men til stor frustrasjon innså de at klangen var der fortsatt. Hvordan er det mulig?!??

Jo. Her er grunnen. Spiler brukes der en vil dempe mørke toner, men beholde en del klang for de lyse tonene. Se for eksempel for deg en restaurant. Der vil man fjerne mest mulig av de lydsterke mørkere tonene, slik at det ikke blir så slitsomt å være der. Samtidig vil man at det skal være litt liv i lyden. En vil ha en stemningsfull sum av samtaler og latter. I et slikt lydmiljø kan du ha en samtale med de du sitter sammen med, men uten å føle at alle i rommet hører og forstår alt du sier.  

Dette kan også være en fin lydeffekt hjemme. Men her er hemmeligheten. Bak spilene ligger det gjerne 10-30 cm med isolasjon. Denne isolasjonen demper basstonene, mens spilene reflekterer de lyse tonene så en beholder litt liv og røre i rommet. Spiler uten en god lydabsorbent bak vil kun spre de lyse tone bedre utover, men ellers ha null effekt på klangen!  

Denne typen akustisk atmosfære kan også fungere hjemme. Bare husk; Uten en god lyddemper bak panelet vil trelistene alene spre støyen utover men ellers ikke ha noen effekt på støyen i rommet. 


Med en klangvurdering i hånda vet du hva du trenger  

Å unngå de viktigste misforståelsene om lyddemping er et godt skritt i riktig retning for å få dempet klangen. Etter å ha hjulpet folk med å dempe klang i 10 år, vet jeg både hvor frustrerende for mye klang kan være, og hvor vanskelig det kan være å bli kvitt den hvis man ikke vet hvor man skal starte. 

Usikkerheten i seg selv kan være nok til at en skyver problemet foran seg til man har levd med klangen i årevis. 

Og det skjønner jeg godt. Jeg må innrømme at jeg kan kjenne på en usikkerhet selv dersom en kunde ber om råd og jeg vet for lite om rommet de trenger hjelp til. Jeg er ikke så glad i å gjette. Det er derfor vi tilbyr en gratis, og uforpliktende klangvurdering. Hvis du lurer på hva rommet ditt trenger for å få god lyd, er klangvurderingen et godt sted å starte. 


       Ja takk! Jeg vil gjerne ha en uforpliktende klangvurdering

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

  • 5 vanlig misforståelser om lyddemping som fører til bomkjøp.

    5 vanlig mistforståelser om lyddemping som fører til bomkøp

    Birgitte Relling

    Hva er det første du kommer på som demper lyd? Tenkte du på gardiner, tepper eller puter? Du har jo selvfølgelig rett. Men misforstålesene lurer i detaljene...

    5 vanlig mistforståelser om lyddemping som fører til bomkøp

    Birgitte Relling

    Hva er det første du kommer på som demper lyd? Tenkte du på gardiner, tepper eller puter? Du har jo selvfølgelig rett. Men misforstålesene lurer i detaljene...

  • Slik demper vi romklang

    Slik demper vi romklang

    Punam Kumari

    Er det mulig å få et klangfylt rom til å høres normalt ut? I denne bloggen går jeg gjennom stegene vi tar for å avklare hva ditt rom trenger for å høres bra ut...

    Slik demper vi romklang

    Punam Kumari

    Er det mulig å få et klangfylt rom til å høres normalt ut? I denne bloggen går jeg gjennom stegene vi tar for å avklare hva ditt rom trenger for å høres bra ut...

  • Fem interiør grep for bedre lyd

    Fem interiør grep for bedre lyd

    Punam Kumari

    Du vet det øyeblikket når du skal flytte ut. Du har pakket og bært ut den siste kassa, og går tilbake for et siste farvel og merker plutselig hvor tomt det høres ut...

    Fem interiør grep for bedre lyd

    Punam Kumari

    Du vet det øyeblikket når du skal flytte ut. Du har pakket og bært ut den siste kassa, og går tilbake for et siste farvel og merker plutselig hvor tomt det høres ut...

1 av 3