Slik demper vi romklang

Slik demper vi romklang

Romklang. Hva er det? Og hvordan blir man kvitt det? I denne artikkelen går jeg gjennom hvordan vi går frem for å vurdere klangen i et rom, så du kan få god lyd.
 
Men, først: Hva er romklang?
Jo, det er rett og slett hvor lenge lyd lever i et rom. Lever lydene lenge har vi mye klang. Lever de kort har vi lite. Klangen er en egenskap som rommet har. Den er avhengig av materialer, rommets størrelse og hvordan det er innredet. Og hvor mye klang som er passe er helt avhengig av hva vi skal bruke rommet til.  
 
Hvordan et rom høres ut er knyttet til hvilke materialer som brukes, hvor stort det er og hvordan det er innredet. Og hvor mye klang som er passe avhenger av hva rommet skal brukes til. 
 
Ta for eksempel Nidarosdomen.
 Der er det mye klang. Da jeg studerte sang jeg i kor, og vi var så heldige å få synge en julekonsert i Nidarosdomen. Og det var heilt magisk. Ingen mikrofoner. Ingen høytalere. Kun stemmene som fylte hele katedralen. En utrolig flott musikkopplevelse, og alle var enige om at klangen var fantastisk!
 
Men like mye klang hjemme? Alle samtaler... Barne-Tv... Tallerkener som smeller mot benkeplata… som fyller hele rommet..? Ikke like fantastisk.. 
 

Så hvordan demper vi klang når det er for mye? 

Noen ganger er det altså helt nødvending å dempe klangen. Men hvor mye klang er passe? Og hvor mange lydabsorbenter trenger man for å komme dit? Siden alle rom er litt ulike og innredes forskjellig, finnes det ikke ett svar som blir rett for alle. Derfor tilbyr vi en gratis klangvurering, og her er de 5. punktene vi går gjennom når vi skal gi en anbefaling til ditt rom:
 
1. Hvor mye klang det er i rommet fra før
2. Hvor mye klang er passelig
3. Hvilke lydabsorbenter vil du bruke
4.Hvor mange trengs for å nå målet
5. Hvor bør de plasseres
 
1. Hvor mye klang har du i utgangspunktet?
 
Syns du at det er mye klang hos deg? Vel, da har du nok rett. Men hvor mye klang snakker vi om? 
 
Man kan regne på hvor mye klang det er i et rom. Men min erfaring er at man fort kommer frem til en høyere klang enn det en faktisk har. Det skjer fordi alt av møbler og innredning er med på å påvirke klangen. Og det er nesten umulig å ta høyde for alt. Problemet med å estimere for høy klang, er at det da ser ut som en trenger flere lydabsorbenter enn nødvendig. Og lydabsorbenter er dyre nok fra før. Det siste man vil er å kjøpe flere enn man trenger
 
Derfor er det beste å gjøre en måling. Det gjør vi når rommet er helt stille. Vi lager en høy lyd, og måler hvor lang tid det tar før rommet blir stille igjen. Helt nøyaktig, måler vi hvor lang tid det tar før lyden har falt med 60 Db. Det er rommet sin gjennklangstid. (RT60). 
 
Når vi gir en gratis klangvurdering tar vi utgangspunkt i et lydklipp som du sender oss. Det er et enkelt lydopptak av et høyt smell. Og det kan du gjøre med telefonen.
Ved å analysere opptaket finner vi gjennklangstiden. Det er ikke en 100 % nøyaktig metode, men min erfaring er at vi treffer mye bedre på denne måten enn når vi regner på det.

Jo mer nøyaktig vi kan anslå klangen, jo mer presist kan vi si hvor mange lydabsorbenter du trenger. Slik er vi trygge på at vi verken anbefaler for lite eller for mye.  
 
2. Hvordan skal rommet ditt høres ut?
 
Det neste spørsmålet er hvor mye klang det bør være? Greit nok at stua ikke skal høres ut som en katedral, men du vil ikke dempe for mye heller. Da blir lyden flat og kjedelig. Noe du vil unngå, særlig hvis du liker å få litt futt i stereoanlegget innimellom. 
 
For klasserom, kontorer og restauranter er anbefalingene for klang godt definert i norsk standard NS-8175:2019. Når det kommer til romklangen i boliger sier standarden kun at klangen bør vurderes for rom der klangen kan bli lenger enn 0,5 sekunder. Det gjelder vel omtrent alle nye hjem med åpen stue- og kjøkkenløsning :P  
Når vi da skal anbefale hva som er passe klang i rommet ditt ser vi blant annet på hvor stort det er, hva det brukes til og hva det er du opplever som problematisk med lyden 

 

3. Hvilke lydabsorbere vil du foretrekke?

Det er lett å velge lydabsorbenter først og fremst ut fra hvordan de ser ut. Det skjønner jeg godt, men husk; du skal bli kvitt klangen. Og da må du også tenke på hvor effektive de er.  
 
Det florerer nemlig det av misforståelser rundt hva som demper klang. Som at det vil hjelpe å få opp bilder på veggene eller få inn planter. Vanlige bilder demper ikke lyd, men du kan få lydabsorbenter med fotomotiv. Og når det kommer til planter, så stemmer det at man kan spre lyden, men de fjerner ikke lyden fra rommet, så klangen er der fortsatt.
 
Jeg river meg i håret når jeg ser produkter med tilnærmet NULL lydabsorberende effekt som markedsføres som lyddempende! Det er så provoserende! Det er så mange som sliter med klangen, men ikke helt vet hvilke produkter de skal se etter. Da er det er lett å trå feil, og plutselig har du brukt pengene på noe som rett og slett ikke virker!                                                                               
Det syns jeg du skal slippe å oppleve. Derfor har jeg laget en liste til deg over de 5 største misforståelsene som fører til bomkjøp. Den får du her 
                                                     
Så, hvor var vi? Å ja. Lydabsorbere. 
 
Hvor effektive de påvirker nemlig hvor mange av dem du trenger. Velger du en veldig effektiv lydabsorbent kan du bruke færre. Velger en som demper mindre lyd trenger du flere for å få samme resultat. Ganske logisk når man først tenker over det. Dette er ekstra viktig hvis du har lite ledig veggplass. Sørg for å få mest mulig ut av det arealet du velger å dekke.. 
 
4. Hvor mange lydabsorbenter trenger du?
 
Det kan vi regne ut helt nøyaktig dersom vi vet hvor mye…
  1. - klang det er i rommet fra før 
  2. - lyd produktene du vil ha demper
  3. - klang du vil ha i rommet når du er ferdig 
Da kan vi beregne nøyaktig hvor mange lydabsorbenter du trenger for å komme dit. Men la oss bare vurdere punkt 3. litt lenger. Anbefalt etterklangstid for et hjem er ca. 0,5 sekunder. Men hvis du bor i et hus der etterklangstiden er 1 sekund, gjør det en stor forskjell å få den ned til 0,6 sekunder. På dette tidspunktet er det rimelig å vurdere om det er godt nok, eller om du vil investere det som skal til for å dempe plassen ytterligere. Vi hjelper deg å vurdere dette som en del av romevalueringen. 
 
5. Hvor skal lydabsorbentene plasseres
 
Siste punkt på lista er hvor du skal plassere lydabsorbentene. Det viktigste er å få inn rett mengde lyddemping, men plasseringen hjelper deg å få best mulig resultat. Her er noen eksempler på hva vi tenker på når vi anbefaler ulike plasseringer:
 

- Spre lydabsorbentene utover for å skape balanse

Hvis du samler alle lydabsorbentene på ett sted kan du skape en godt dempet sone, men oppleve at klangen fortsatt bærer i resten av rommet. Sørg derfor for å spre lydabsorbentene utover for å få en jevn og balansert klang. 
 
- Plasser absorbenter nært lydkilden. 
Hvis det blir mye støy når flere sitter rundt et bord og prater, lønner det seg å dempe lyd rett i nærheten. For eksempel på de nærmeste veggene eller rett over bordet. Det samme prinsippet gjelder hvis det er lyd fra TV-en eller andre støykilder du vil dempe. 
 
- Plasser absorbenter der du har store flater mot hverandre.
Lyd kan fort bli stående å sprette frem og tilbake mellom parallelle flater. Det kan for eksempel være mellom veggene i en gang. Da kan en dempe disse ved å montere lydabsorbenter på en av flatene. Et annet eksempel er dersom du har et stort vindu og en vegg rett ovenfor. Da er denne veggen et godt sted for lydabsorbenter. 
 
- Taket 
 
Taket er en stor åpen flate som reflekterer lyd godt. Ofte er det også ganske lett å finne plass til absorbenter her. Særlig hvis det er høyt under taket, eller du har skrått tak, er taket ofte et viktig sted å plassere lydabsorbenter. 
 
- I hjørnene
Dette er et veldig praktisk tips. Bassen samler seg i hjørnene. Dersom du sliter med mye klang i bassen kan man dempe denne ved å lage bassfeller i hjørnene. Du kan for eksempel bruke Felt Tile Slanted, og henge et smalt oppsett på tvers over hjørnet.  
 
Puh! Dette ble en lang artikkel ;) Kudos til deg om du kom gjennom alt! 
Hvis du har spørsmål eller kommentarer, vil jeg gjerne høre fra deg. Skriv en kommentar nedenfor eller send en e-post til [email protected]
Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.

  • 5 vanlig misforståelser om lyddemping som fører til bomkjøp.

    5 vanlig mistforståelser om lyddemping som fører til bomkøp

    Birgitte Relling

    Hva er det første du kommer på som demper lyd? Tenkte du på gardiner, tepper eller puter? Du har jo selvfølgelig rett. Men misforstålesene lurer i detaljene...

    5 vanlig mistforståelser om lyddemping som fører til bomkøp

    Birgitte Relling

    Hva er det første du kommer på som demper lyd? Tenkte du på gardiner, tepper eller puter? Du har jo selvfølgelig rett. Men misforstålesene lurer i detaljene...

  • Slik demper vi romklang

    Slik demper vi romklang

    Punam Kumari

    Er det mulig å få et klangfylt rom til å høres normalt ut? I denne bloggen går jeg gjennom stegene vi tar for å avklare hva ditt rom trenger for å høres bra ut...

    Slik demper vi romklang

    Punam Kumari

    Er det mulig å få et klangfylt rom til å høres normalt ut? I denne bloggen går jeg gjennom stegene vi tar for å avklare hva ditt rom trenger for å høres bra ut...

  • Fem interiør grep for bedre lyd

    Fem interiør grep for bedre lyd

    Punam Kumari

    Du vet det øyeblikket når du skal flytte ut. Du har pakket og bært ut den siste kassa, og går tilbake for et siste farvel og merker plutselig hvor tomt det høres ut...

    Fem interiør grep for bedre lyd

    Punam Kumari

    Du vet det øyeblikket når du skal flytte ut. Du har pakket og bært ut den siste kassa, og går tilbake for et siste farvel og merker plutselig hvor tomt det høres ut...

1 av 3